Hooggevoeligheid als kwetsbare factor bij middelengebruik

Mensen die gevoelig zijn voor allerlei prikkels van buitenaf, zogenaamde High Sensitive Persons, lijken vatbaarder voor middelengebruik dan anderen. Toch is er maar heel weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen hoogsensitiviteit en het gebruik van verslavende middelen.

Het ERANID-project STANDUP moet hier verandering in brengen.

Volgens projectleider dr. Judith Homberg van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben mensen die hoog scoren op Sensory Processing Sensitivity – dat wil zeggen dat ze hooggevoelig zijn – ook bovengemiddeld veel last van stress. ‘Dat is ook niet raar. Deze mensen nemen allerlei subtiliteiten in hun omgeving waar, reageren daar op en verwerken deze informatie op een dieper niveau in hun hersenen.’ Een gevolg is dat wanneer er teveel (negatieve) prikkels zijn het brein deze niet meer kan verwerken. En dat levert stress op. Ongeveer 20% van alle volwassenen is hooggevoelig.

Uitweg
Het is juist die stressfactor die hen volgens Homberg vatbaarder maakt voor verslavende middelen. ‘Drugs zijn een uitweg, een manier om met de drukte in hun hoofd om te gaan. Kijk naar artiesten en kunstenaars. Hooggevoelige mensen zijn vaak buitengewoon creatief. Juist ook in die werelden zie je een bovenmatig gebruik van verslavende middelen.’ Of die relatie tussen hooggevoeligheid en middelengebruik daadwerkelijk klopt, is nog niet echt wetenschappelijk bewezen, al zijn er diverse aanwijzingen die in die richting wijzen.

Lees hier het volledige artikel.