KWF steekt 27 miljoen in preventie en behandeling van kanker

Een nieuwe behandeling om de hunkering naar sigaretten te verminderen. Virussen gebruiken tegen prostaatkanker. Een bloedtest voor zeldzame huidkanker. Het is een greep uit de 45 nieuwe onderzoeksprojecten die vandaag groen licht krijgen van KWF Kankerbestrijding. KWF maakt bekend 27 miljoen euro te steken in 45 onderzoeken, die in 2022 van start zullen gaan.

“De zorg kraakt in haar voegen onder de enorme druk van de coronacrisis. Ook kankerpatiënten ondervinden hiervan de gevolgen. Daarom vinden we het extra belangrijk om te laten zien dat we kankeronderzoek onverminderd blijven steunen. Want onze grootste zorg is de kankerzorg van morgen.” Johan van de Gronden, directeur KWF Kankerbestrijding

Nieuwe perspectieven voor borst- en prostaatkanker
Eén van die toegekende onderzoeken gaat over de inzet van het afweersysteem bij prostaatkanker. Deze inzet, immunotherapie genoemd, wint al jaren aan terrein in de kliniek. Maar ondanks successen bij o.a. huid- en longkanker, blijven de resultaten bij prostaatkanker vooralsnog ver achter. In zijn toegekende project ontwikkelt dr. Gabri van der Pluijm (LUMC) zogeheten ‘oncolytische’ virussen, die gericht kankercellen kunnen infecteren en doden. De komende jaren wil hij in het laboratorium deze methode optimaliseren, in de hoop de vooruitzichten van patiënten met agressieve prostaatkanker te verbeteren.

Lees hier het volledige artikel.