Mensen met migratieachtergrond vaker last van postcovidsyndroom

In Nederland hebben mensen met een migratieachtergrond vaker last van het postcovidsyndroom dan Nederlanders zonder migratieachtergrond. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC. Bij sommige groepen ligt het percentage tot wel 50% hoger dan bij mensen zonder migratieachtergrond.

Hoogleraar Migratie en Gezondheid van Amsterdam UMC Charles Agyemang waarschuwt dat veel mensen ‘in stilte lijden’.

Gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen bestaan al langer. Uit eerder onderzoek van Amsterdam UMC bleek al dat mensen met een migratieachtergrond ernstiger getroffen zijn door covid-19 en een veel grotere kans hadden op besmetting, ziekenhuisopname en overlijden. Verschillende factoren, zoals slechtere sociale en economische omstandigheden, communicatiebarrières en kennis over gezondheid, dragen bij aan deze ongelijkheid.

Om de langetermijngevolgen van covid-19 voor patiënten met verschillende achtergronden te onderzoeken, heeft Amsterdam UMC samengewerkt met de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit van Stockholm. Het onderzoek richtte zich op Nederlanders, Hindoestaans-Surinaamse, Creools-Surinaamse, Marokkaanse en Turkse patiënten.

Lees hier het volledige artikel.