Minister fluit gemeenten terug om inkomenstoets voor huishoudelijke hulp

Gemeenten mogen geen inkomenstoets invoeren voor de huishoudelijke hulp. Dat is in strijd met de wet. Dat valt op te maken uit een reactie van minister Hugo de Jonge (VWS) op Kamervragen over de situatie in Krimpen aan den IJssel en Leusden. Daar stemde de raad in met een voorstel om mensen weer naar draagkracht te laten betalen voor huishoudelijke hulp, in plaats van een vast abonnementstarief.

Het abonnementstarief voor de thuishulp is gemeenten een doorn in het oog. Sinds de invoering in 2019 zijn de kosten de pan uitgerezen. Het vaste tarief van 19 euro per maand is bedoeld om de huishoudelijke hulp voor mensen met een middeninkomen betaalbaar te houden. Maar de regeling heeft in haar huidige vorm een aanzuigende werking. Steeds meer mensen maken er gebruik van , terwijl mensen met hogere inkomens minder meebetalen. Veel gemeenten verzuipen in de kosten voor de maatschappelijke ondersteuning.

Inkomenstoets
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten moedigde haar leden in 2020 aan om de randen van de wet op te zoeken, eventueel door weer een inkomenstoets in te voeren. Meerdere gemeenten hebben hier gehoor aan gegeven. De Kamervragen van VVD’er Ockje Tellegen gaan over de gemeenten Krimpen aan den IJssel en Leusden, maar ook Goes trof maatregelen om de stijgende Wmo-kosten te beteugelen.

Lees hier het volledige artikel.