Schistosomiase of bilharziose: waarom testen na verre reis?

Schistosomiase of bilharzia is een parasitaire ziekte die men kan oplopen tijdens het zwemmen, baden of waden in besmet zoet water. Wereldwijd lijden meer dan 240 miljoen mensen aan deze ziekte, voornamelijk in tropische en subtropische gebieden, maar nu en dan duikt bilharziose ook in onze contreien op. Het ITG raadt reizigers aan om zich drie maanden na thuiskomst te laten testen, om ernstige complicaties en blijvende orgaanschade te vermijden.

Wat is bilharziose of schistosomiase?
Bilharziose of schistosomiase is een infectie die wordt veroorzaakt door een zoetwaterworm. De besmetting gebeurt door contact van de huid met zoet water waarin ontlasting of urine van aangetaste personen is terechtgekomen. De larven zetten zich vast op de huid tijdens het zwemmen of baden in besmet water.

Na 10 minuten zijn ze reeds door de hoornlaag van de huid gedrongen en vervolgens banen ze zich een weg naar de bloedvaten van de darmen en blaas, waar ze volgroeien en waar ze nieuwe eitjes leggen die het lichaam dan verlaten en met urine of stoelgang in water terechtkomen.

Lees hier het volledige artikel.