Secondelijm in plaats van oogdruppels

Fabrikanten van nagel- en secondelijm moeten hun producten voorzien van een veiligheidssluiting en in vorm en kleur onderscheidend maken van medische producten zoals oogdruppels.

Daarvoor pleit oogarts Richard Zegers van het Diakonessenhuis in Utrecht in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Kort voor de zomer zag hij een patiënt bij wie per ongeluk secondelijm in plaats van de bedoelde zalf, in het oog was beland.

,,Hij was in grote paniek. Ik werd gebeld vanaf de spoedeisende hulp. Daar wisten ze niet wat ze moesten doen. Bij de jongeman zat een van de ogen helemaal dichtgelijmd. Iedereen die een haartje in het oog heeft, of een zandkorrel, weet hoeveel pijn dat al kan doen, laat staan als iets hards als lijm schuurt over het hoornvlies.

Na twintig minuten werken met een pincet en een schaartje was er een opening tussen de oogleden, waardoor ik verdovende vloeistof in het oog kon druppelen. Pas daarna kon de rest losgemaakt worden. Daarbij moesten de wimpers geëpileerd worden. Dit was voor mij ook spannend, omdat de patiënt moeilijk stil kon blijven zitten.”

Het was voor Zegers ook aanleiding de literatuur in te duiken op zoek naar vergelijkbare voorvallen. Die bleken er wel te zijn, maar niet in groten getale. Wel zijn er jaarlijks gevallen van mensen, ook kinderen, waarbij onbedoeld de ogen dicht worden geplakt. De Utrechtse oogarts vermoedt dat er meer incidenten met ogen zijn, maar dat betrokkenen zich niet altijd melden uit schaamte. ,,Ze zijn bang voor heel dom aangezien te worden.”

Lees hier het volledige artikel.