‘Uitklappil’ kan worden ingezet tegen malaria

Onderzoekers hebben een medicijncapsule ontworpen die na inslikken tot twee weken in de maag blijft en geleidelijk medicatie afgeeft. Ze hopen de pil onder meer in te kunnen inzetten tegen malaria.

Een stervormig voorwerp van 4 centimeter met zes pootjes, zo oogt het ontwerp dat een onderzoeksteam van onder meer het Bostonse technologie-instituut MIT deze week publiceert in Science Translational Medicine. De pootjes zijn inklapbaar; eenmaal uitgeklapt kan de ster door zijn formaat en vorm niet meer weg uit de maag, maar hij blokkeert ook niets.
Het medicijn, dat verwerkt zit in de pootjes, wordt vervolgens geleidelijk vrijgegeven. Na een week of twee valt de ster uit elkaar en eindigen de losse delen in de wc.
De onderzoekers testten hun technologie op varkens uit, met het muggendodende middel ivermectine. Dat medicijn wordt momenteel ingezet in malariagebieden: wie het slikt, kan nog steeds ziek worden, maar de mug gaat na steken dood. Het succes staat of valt met trouwe medicijninname, van zo veel mogelijk mensen. Een pil die maar eens per twee weken geslikt hoeft te worden, zou ideaal zijn.
‘Een heel slimme, nieuwe technologie’, vindt Frans Russel, hoogleraar moleculaire farmacologie en toxicologie aan de Radboud Universiteit. Russel wijst erop dat men in Australië zo’n techniek al gebruikt om schapen te beschermen tegen wormen, waarbij via een slang een soortgelijke capsule in de maag wordt ingebracht. Die blijft tot wel honderd dagen zitten. ‘Maar deze techniek is een stuk geavanceerder.’
De Amerikaanse onderzoekers denken al over mogelijke andere toepassingen, bijvoorbeeld bij alzheimer, hiv of diabetes. Maar dat lijkt Russel nog voorbarig. ‘Dit is alleen nog getest op varkens. Of het echt bij de mens werkt, en of het veilig is, moet nog blijken.’
Lees hier het volledige artikel.