Waarom lang niet elke arts of verpleegkundige een mondkapje draagt

Het RIVM vindt het op dit moment niet nodig dat zorgpersoneel standaard een mondkapje draagt. Dit advies komt niet overeen met de aanbevelingen van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Ook als zorgverleners niet constant 1,5 meter afstand kunnen bewaren, hoeven ze niet standaard een mondkapje te dragen. Alleen bij sommige risicovolle handelingen en als patiënten (vermoedelijk) COVID-19 hebben worden mondkapjes geadviseerd, zo schrijft het RIVM.

Veldepidemioloog Arnold Bosman stelde naar aanleiding van het RIVM-advies op zorgwebsite Zorgvisie dat het RIVM de internationale richtlijnen voor het gebruik van mondkapjes door zorgpersoneel negeert.

Wat zijn die internationale richtlijnen? En waarom zijn mondkapjes niet standaard in de zorg?
Advies ECDC en WHO
De WHO schreef op 5 juni dat zorgmedewerkers in gebieden waar het coronavirus rondgaat constant een chirurgisch mondmasker zouden moeten dragen bij het uitvoeren van hun werk, ook als ze werken met mensen die geen COVID-19-symptomen vertonen. Een chirurgisch mondmasker is hetzelfde soort mondmasker die door tandartsen standaard gebruikt wordt.

Lees hier het volledige artikel.