Weet jij dit over eenzaamheid?

In Nederland zijn zo’n 200.000 mensen extreem eenzaam. Een op de vijf bewoners van een verzorgingshuis komt niet eens een keer per maand buiten. Weet jij dit over eenzaamheid? Vandaag 24 september begint de week tegen de eenzaamheid. Weet jij dit over eenzaamheid?

Eenzaamheid
De zorg kent meer dan 3 miljoen cliënten. De eenzaamheidscijfers voor deze groep  zijn hoger dan het Nederlandse gemiddelde.

Er zijn verschillende soorten eenzaamheid…
Sociale eenzaamheid is wanneer er minder contact is met andere mensen dan gewenst. In dit geval is het uitbreiden van het sociale netwerk belangrijk. Emotionele eenzaamheid is er wanneer er wel veel contact is, maar dat deze contacten weinig brengen. Er is geen hechte emotionele band. Dan is juist de verdieping in de contacten belangrijk om de eenzaamheid tegen te gaan.

Het risico op eenzaamheid is groot wanneer…
je ingrijpende levensgebeurtenissen meemaakt zoals een scheiding, het overlijden van een dierbare of wanneer je gezondheid erg achteruit gaat. Ook wanneer je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, maar moeilijk problemen kunt oplossen en weinig sociale vaardigheden hebt. Ook wanneer je inkomsten sterk achteruit gaat, je schulden hebt of werkloos bent, loop je een groter risico op eenzaamheid.

Door mensen met een hulpvraag zo lang mogelijk thuis te laten wonen, nemen we een groot risico dat het sociaal isolement vergroot, stelt hoogleraar sociologie Theo van Tilburg >>

Hoe vaak komt eenzaamheid voor?
8 procent van de Nederlanders voelt zich sterk eenzaam, 40 procent voelt zich matig eenzaam. De verdeling tussen man en vrouw is ongeveer gelijk. De gevoelens van eenzaamheid komen vaker voor wanneer men ouder is, maar ook jonge mensen kunnen zich eenzaam voelen.

Er is vooral veel eenzaamheid in de zorg…
De zorg kent meer dan 3 miljoen cliënten. De eenzaamheidscijfers voor deze groep  zijn hoger dan het Nederlandse gemiddelde. Ouderen, mensen met een  verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking en mensen met een  psychische kwetsbaarheid kennen specifieke oorzaken die bijdragen aan eenzaamheid. Zo kan een beperking ervoor zorgen dat je niet volledig mee kan doen aan de samenleving, dat je minder raakvlakken hebt met andere mensen en dat je daardoor –vaak onbedoeld- uitgesloten wordt. Bij ouderen dragen de afhankelijkheid van zorg, de individualisering van de samenleving en het verliezen van mensen om hen heen bij aan eenzaamheid. Mensen met psychische problemen kunnen vaak moeilijk vriendschappen onderhouden. Vaak is er sprake van weinig geld, schulden en angsten die sociale contacten in de weg staan.

De gevolgen van eenzaamheid…
Eenzaamheid bij mensen in de ggz, gehandicapten- en ouderenzorg zorgt voor meer kans op gedragsproblemen en meer kans op gezondheidsklachten. Niet alleen is dat heel vervelend voor de eenzame personen zelf, ook de maatschappelijke kosten lopen hierdoor op.

Lees hier het volledige artikel.