Werkstress is te voorkomen!

Onder zorgpersoneel is werkstress nog steeds de belangrijkste oorzaak van het ziekteverzuim. Als werknemer is het natuurlijk erg vervelend geveld te zijn door een burn-out. Voor zorginstellingen betekent een zieke werknemer bovendien veel economische schade. Daarom is het belangrijk om stress onder zorgpersoneel zo veel mogelijk terug te dringen. Werken zonder stress, dat kan écht.

Onlangs was de Week van de Werkstress. Dit is een goed initiatief van minister Asscher van Sociale Zaken, die zich zorgen maakt over de toenemende stress op de werkvloer. Met de speciale week wil hij het onderwerp bespreekbaar maken, want nog vaak schamen werknemers zich dat ze vanwege een burn-out niet meer kunnen werken. In de zorg is bij zelfs de helft van alle verzuimgevallen stress de oorzaak! In veel gevallen liggen de hoge werkdruk en agressie waaraan zorgpersoneel blootstaat, hieraan ten grondslag.

De symptomen van werkstress
Verschillende symptomen kunnen er op wijzen dat een medewerker werkstress heeft. Denk aan concentratieproblemen, druk praten en veel klagen, depressiviteit, mindere motivatie of vermoeidheid. Het tijdig signaleren van zulke klachten en vervolgens de juiste maatregelen nemen, vermindert de kans op een burn-out bij uw personeel. Gezonde werknemers zijn belangrijk. Zeker in de zorgsector, waar door de vergrijzing de komende jaren een personeelstekort dreigt.

Lees hier het volledige artikel.