Wetenschappers ontwikkelen één embryo van varken en mens

Het klinkt bijna als science fiction, maar het is werkelijkheid: het is wetenschappers gelukt één embryo te maken van cellen van varkens en mensen. Uiteindelijk doel is om menselijke organen te kweken in dieren.

Het is voor het eerst dat het wetenschappers gelukt is  één embryo te maken van twee verschillende soorten. Het wordt gezien als een belangrijke eerste stap om bijvoorbeeld harten, levers en nieren te kweken.

‘We zijn er nog lang niet’
Tijdens het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cell, zijn meer dan 150 van dit soort embryo’s gemaakt. De cellen werden gemixt en in een zeug geplaatst. Na 28 dagen werden ze weer verwijderd. “Dat is voor ons lang genoeg om te proberen te begrijpen hoe de cellen van varkens en mensen op elkaar reageren”, zegt Juan Carlos Izpisua Belmonte.

Hij leidde het onderzoek in Californië
De onderzoeker benadrukt dat het nog lang zal duren voordat er bijvoorbeeld een donorhart gemaakt kan worden. “Het ultieme doel is om functionerend, transplantabel weefsel en organen te maken, maar we zijn er nog lang niet.”

The Guardian beschrijft één van de uitdagingen. De zwangerschap van een varken duurt zo’n 112 dagen, bij mensen is dat negen maanden. De cellen ontwikkelen zich daarom in een heel andere tempo. Het team van Izpisua Belmonte kwam erachter dat de menselijke cellen precies op het goede moment geïnjecteerd moeten worden, maar zelfs dan gaat het nog vaak mis.

Lees hier het volledige artikel.