Astma aanpakken via de genen

Wetenschappers van onder meer het Erasmus MC gaan onderzoeken waarom medicijnen niet altijd goed aanslaan bij kinderen met astma. De verklaring zit mogelijk in de genen. Het Longfonds kent elk jaar € 750.000 subsidie toe aan drie grote onderzoeksprojecten. Het Erasmus MC heeft in juli één ervan binnengehaald, samen met het AMC en UMCG. Het gaat om een project in de categorie ‘zorg’.

Klachten
20 tot 30% van de kinderen met astma heeft klachten, ondanks dagelijks gebruik van ontstekingsremmende pufjes. Gangbaar is om hun een dubbele dosis ontstekingsremmers te geven, of anders een langwerkende luchtwegverwijder ernaast toe te dienen. Beide behandelingen werken goed, maar onduidelijk is waarom sommige kinderen beter reageren op de ene, of juist op de andere behandeling.
Erfelijk
Waarschijnlijk hebben deze kinderen verschillend erfelijk materiaal, aldus de onderzoekers. Dr. Mariëlle Pijnenburg, kinderlongarts in het Sophia, is een van hen. “Voor we kiezen welke medicijnen we toevoegen, willen we kijken naar een bepaald gen, dat de werking van het medicijn beïnvloedt. Personalized Medicine bij astma is nog vrijwel niet in de praktijk toegepast. Ons onderzoek is een eerste stapje daarin.”
Uitslag
Door wat wangslijm af te nemen, verzamelen de wetenschappers erfelijk materiaal dat in het lab van het Erasmus MC wordt onderzocht. “Naast onze uitgebreide ervaring met studies bij kinderen met astma, is dit een belangrijke reden dat wij in het onderzoek zijn betrokken. Wij zijn in staat om binnen enkele dagen met een uitslag te komen, zodat we de kinderen snel met de juiste medicijnen kunnen behandelen. Ook gaan we gebruikmaken van hier ontwikkelde e-health-applicaties.”
Lees hier het volledige artikel.